Contraceptia moderna - Dragoste fara griji Contraceptia moderna - Dragoste fara griji
Editorial fara griji
Adunate din lumea femeilor...

Citeste acest articol si poti gasi raspunsuri la unele intrebari care ne framanta. Ai si alte intrebari? Atunci fa-ti o lista personala si du-te la medicul tau ginecolog pentru a gasi raspunsurile.

Fiica mea are 18 ani si doreste sa-si inceapa viata sexuala. Poate lua anticonceptionale orale?


Este foarte bine ca fiica ta sa invete sa previna aparitia unei sarcini nedorite. Poate lua fara probleme anticonceptionale microdozate, cu continut mic de hormoni estrogeni, pe timp nelimitatat. Invat-o sa isi faca controlul medical anual.Poate sa inceapa prima folie de pilule in prima zi a menstruatiei, cu cel putin o luna inainte de a avea relatii intime cu partenerul sau. Ajut-o sa-si aleaga deja un medic ginecolog care sa o cunoasca de la inceputul vietii sale active sexual si sa o tina sub observatie.

Port un sterilet, in T, de 2 ani de zile. Menstruatia s-a prelungit mult de cand il am. Ce se poate intampla, este o problema?

Nu. Toate steriletele actioneaza printr-o mica reactie inflamatorie localizata la nivel uterin care impiedica aparitia unei sarcini. Aceasta este explicatia pentru care poti sesiza o prelungire a duratei menstruatiei precum si o cantitate de sange mai mare pierduta. Aceste modificari nu afecteaza insa organele tale genitale. Nu e nicio problema, dupa ce-l vei scoate, la 5 ani, poti avea o sarcina fara probleme, daca iti doresti, sau poti monta altul, dupa o pauza de o luna. Nu uita sa iti faci anual examenul citologic Babes – Papanicolau.

Am 30 de ani, uter fibromatos, cu un nodul mare, de 5 cm, si imi doresc un copil. Exista vreo cale de tratament si sa-mi pastrez uterul? Stiu ca la operatie, datorita marimii fibromului, pot pierde uterul.

Nu iti pierde speranta: exista un tratament medicamentos cu injectii lunare, care se efectueaza 3-6 luni. Aceste injectii induc o perioada de “mic repaos hormonal”, ceea ce scade mult dimensiunile fibromului, chiar pana la 70% din volum. In functie de pozitia lui fata de cavitatea uterina, poti incerca obtinerea unei sarcini imediat dupa tratament, care chiar ajuta la nidatia oului in uter sau se poate efectua interventie chirurgicala. Aceasta este mult mai putin socanta dupa tratament pentru ca sangerearea scade si uterul e apt pentru o sarcina.

Am 29 de ani si diagnostic stabilit de sterilitate secundara. Medicul a spus ca am trompele infundate bilateral. Exista tratament pentru desfundarea lor?

Da, poti face laparoscopie care este o interventie chirurgicala efectuata cu niste pense foarte lungi si subtiri urmarite printr-o camera de filmat. Inciziile pe piele sunt minime (1 cm) si internarea in spital dureaza doar o zi! Avantajele acestei interventii sunt instrumentele fine, care sunt utile in desfundarea trompelor. Sangerarea este minima, ceea ce nu-ti lasa aderente in abdomen dupa operatie. Dupa o luna, ideal este sa iti faci o histerosalpingografie, pentru a re-evalua permeabilitatea trompelor.

Incerc de 4 ani sa raman insarcinata, sotul meu si cu mine suntem perfect sanatosi, medicii spun ca toate testele sunt normale. Si totusi, nu se intampla... Pot recurge la inseminarea artificiala?

Daca uterul si trompele uterine sunt normale, poti efectua inseminare artificiala intrauterina. Aceasta se face in ciclul normal, la ovulatie. Ziua ovulatiei este stabilita de medicul tau pe baza ecografiei si a dozarilor hormonale. Inseminarea propriu-zisa consta in introducerea prin col, in uter, a lichidului spermatic, pregatit in prealabil in laborator, penttru a-l imbunatati calitativ. Daca nu ramai insarcinata din prima luna, poti continua: se recomanda 6 inseminari succesive cu rata de succes superioara.

Mama mea are 47 de ani si este la menopauza de un an. Acum a aparut o sangerare brusca, abundenta.

Trebuie sa investigati cauza acestei sangerari. Pentru a stabili diagnosticul, este bine sa consultati un medic ginecolog. Planul de investigatii contine consult genital, examen citologic Babes Papanicolau. De asemenea, este utila histeroscopia, care vizualizeaza printr-o camera foto, cavitatea uterina, conturul si peretii uterului. Daca se observa leziuni sau zone anormale, se poate preleva, in acelasi timp operator, un fragment care se trimite la examen anatamo- patologic. Histeroscopia este o investigatie scurta, care nu determina dureri, dureaza 15 minute si are precizia cea mai mare in stabilirea diagnosticului.

Articol in colaborare cu site-ul www.121.ro.


Vezi toate articolele