Contraceptia moderna - Dragoste fara griji Contraceptia moderna - Dragoste fara griji
Poll
3 intrebari, 3 clickuri.
Da-ne 3 raspunsuri pentru un site mai bun.
click aici
Test
Cum stai cu informatiile despre contraceptie?
Afla de aici.
Sanatatea sexuala
Protejata de griji

NICIODATA contact sexual neprotejat
Sexul este o parte normala si placuta a vietii. Totusi, in istoricul sexual al partenerului tau, este posibil ca o persoana sa fi fost infectata cu o boala cu transmitere sexuala, sa o fi transmis altei persoane care sa o fi dat mai departe celui pe care tu il alegi sa fie partenerul tau. Nu poti controla in totalitate posibilitatea de a te infecta.

Infectiile care se transmit pe aceasta cale sunt cunoscute ca infectii sau boli cu transmitere sexuala (BTS / ITS). Bolile cu transmitere sexuala se transmit pe cale vaginala, orala sau anala. Nu este nevoie sa ai multi parteneri sexuali ca sa dobandesti o boala sexuala, desi cu cat ai mai multi parteneri, cu atat ai mai multe sanse ca unul din ei sa iti transmita vreo boala.

Daca ai riscat si ti s-a intamplat ceva neprevazut si esti preocupata si ingrijorata sa nu fi luat cumva vreo boala cu transmitere sexuala. In acest caz, este foarte important sa mergi sa iti faci un control de specialitate . Si asta pana nu e prea tarziu: cu timpul, multe din bolile cu transmitere sexuala iti pot afecta sistemul reproductiv si poti deveni sterila.

Bolile cu transmitere sexuala pot produce multa suferinta. Daca ai fost diagnosticata cu o boala cu transmitere sexuala, trebuie sa ii spui imediat partenerului. Altfel, fiindca si el poate fi purtator, te poti reinfecta si la randul tau, poti infecta pe altii.

In afara de HIV si hepatita B, majoritatea bolilor cu trasmitere sexuala pot fi vindecate complet daca urmezi tratementul cu strictete si mergi la controlul de tip „revenire”, pentru a reface analizele.

Cum sa eviti o boala cu transmitere sexuala
Exista trei tipuri de a evita sa contactezi o boala cu transmitere sexuala si efectele lor inspaimantatoare:
  • Foloseste intotdeauna prezervativul
  • Limiteaza numarul partenerilor cu care ai contact sexual
  • Fa-ti controlul medical regulat.
Fii sincera cu partenerul tau
Ti se cere sa fii onesta 100% atunci cand iti incepi viata sexuala, altfel pare ca te joci cu viata cuiva. Dar te-ai gandit daca prietenul tau face acelasi lucru? Te-ai gandit oare in ce masura prietenul tau iti spune adevarul atunci cand afirma ca nu a avut niciodata sex neprotejat cu nimeni...

Este reconfortant cand el iti spune ca ea, cea cu care el a avut relatii inaintea ta, era “ok“, era “sigura”. Ceea ce nu stie el este intreaga istorie sexuala a fostei lui partenere: cu cine a mai avut relatii, daca a avut contacte sexuale neprotejate etc.
 
sus