Contraceptia moderna - Dragoste fara griji Contraceptia moderna - Dragoste fara griji
Poll
3 intrebari, 3 clickuri.
Da-ne 3 raspunsuri pentru un site mai bun.
click aici
Test
Cum stai cu informatiile despre contraceptie?
Afla de aici.
Varsta schimbarilor
Ti se modifica corpul

Cele 4 schimbari majore care se intampla cu corpul tau sunt:
  • Iti creste parul axilar
  • Cresti in inaltime si in greutate
  • Ti se modifica sanii
  • Iti creste parul pubian
Iti creste parul axilar
Acesta este unul din primele semne pe care corpul ti le da pentru a te atentiona ca ai pasit in varsta pubertatii. Parul axilar te va ajuta sa colecteze transpiratia.
Cresti in inaltime si in greutate
Copiii cresc 5cm pe an, dar in timpul pubertatii, poti creste mult mai mult, pana la 10 cm. Procesul de crestere in inaltime dureaza aproximativ un an. Majoritatea fetelor incep sa creasca in inaltime de la varsta de 10-11 ani, dar nu este o regula batuta in cuie: poti sa incepi sa iei in inaltime inainte sau dupa aceasta varsta.

Si daca cumva te-ai intrebat de ce esti mai inalta decat colegul tau de banca, afla ca, stiintific vorbind, fetele sunt, de obicei, mai inalte decat baietii la aceasta varsta. Dar nu te teme: nu va fi mereu asa, e doar o situatie trecatoare. Majoritatea fetelor ajung la inaltimea maxima cam dupa doi ani de la prima menstruatie.

In timpul pubertatii, soldurile se maresc, tesuturile de grasime cresc in jurul coapselor si a feselor, incepi sa prinzi, usor – usor, forme. Sanii devin mai mari, iti creste par in zona axilara si in zona pubiana. In fapt, incepi sa arati mai feminina. Nu te speria, este absolut normal sa iei in greutate in timpul pubertatii, si asta pentru ca oasele tale pelviene se maresc, pentru a putea adaposti un bebe in pantece, atunci cand vei creste si te vei hotari sa ai o familie.
Ti se modifica sanii
Sanii se dezvolta in cinci etape distincte:
  • Sanii copiilor sunt plati.
  • La pubertate, fetelor le cresc "mugurasii": sanii tai cresc un pic. Sfarcurile si inelele din jurul lor numite 'areole mamare' devin mai mari si un pic mai inchise la culoare.
  • Sanii cresc din nou. Au o forma usor conica, dar nu vor ramane asa
  • Areola mamara si sfarcurile formeaza o umflatura separata fata de restul sanului, in unele cazuri insa, nu la majoritatea fetelor.
  • Sanii sunt complet dezvoltati. Ei pot fi de diferite marimi – mari, mici, plati, rotunzi, plini sau aproape inexistenti.
Important: In multe cazuri, un san este mai mare decat celalalt!
Iti creste parul pubian
Iti va creste parul in zona pubiana, dar este un lucru cat se poate de normal. Iarasi nu te speria daca vei observa ca parul din aceasta zona nu are aceeasi textura ca cea a parului tau normal. Vei observa si ca are alta culoare fata de parul tau, dar asta li se intampla tuturor fetelor, asa ca nu ai de ce sa iti faci probleme.
 
sus